10x gezonde maaltijdboxen voor het gezin om eens uit te proberen!
10 min. leestijd

10x gezonde maaltijdboxen voor het gezin om eens uit te proberen!

Inmiddels zul je er ongetwijfeld een keer mee in aanraking zijn geweest op wat voor manier dan ook. Grote kans dat je een van je vrienden en vriendinnen er positief over hebt horen praten. Of misschien ben je zelf wel een groot fan van maaltijdboxen en wil je niets liever meer. Hoe dan ook maaltijdboxen zijn mateloos populair, daarom gaan we in dit blog dieper op deze gewilde box in, kijken we naar de na en voordelen. En hebben we 10 maaltijdboxen die je geprobeerd moet hebben.

Hoe is het ontstaan?

Zo’n 5 jaar geleden begon in Nederland de komst van de maaltijdboxen. Deze dienst bestond in andere landen zoals Denemarken en Amerika al langer en is langzaam maar zeker komen overwaaien naar ons kleine kikkerlandje. In het begin dacht men nog aan een hype en waren er veel voor en tegenstanders van deze op zich erg positieve ontwikkeling voor het voedings landschap.

Mensen spraken over een hype en trend. Eigenlijk net zoals er nu over kledingboxen wordt gesproken. Maar niets is minder waar, na 5 jaar kun je hier niet meer van spreken en is de maaltijdbox of foodbox zoals sommige het nomen een blijvertje. Met dank aan, en in het begin vaak als irritant ervaren jonge HelloFresh. Die destijds hun maaltijdbox met een agressieve marketingmethode op de kaart wist te zetten. Inmiddels is daar niets van terug te merken en is ook HelloFresh volwassener geworden.

Daardoor is heel Nederland en inmiddels ook België de vele voordelen van maaltijdbox gaan ontdekken en maken we met z’n allen graag gebruik van deze box.

gezonde maaltijdboxen vergelijken

Waarom werkt dit het maaltijdbox concept zo goed? Wat zijn de voordelen?

De manier waarop we vandaag met onze voeding omgaan. Het feit dat we een stuk bewuster eten is mede mogelijk gemaakt door de komst van maaltijdboxen. Hoe zit dit? Algemeen genomen hebben maaltijdboxen dezelfde kenmerkende USP’s (Unique Selling Points). 

  • Tijdbesparing.

Dit is vooral op de eerste plaats de tijdbesparing. Je hoeft niet meer na te denken over je wekelijkse gerechten. Je hoeft hier niet voor naar de supermarkt, alles wordt bij je thuisbezorgd. En zijn de gerechten en ingrediënten zo ingedeeld dat je ze snel kunt bereiden en serveren. 

  • Inspiratie.

Recepten websites doen goede zaken. Dit betekend dat veel mensen elke week weer op zoek zijn naar nieuwe recepten om te bereiden. Met een maaltijdbox haal je deze zelfde inspiratie in huis. Elke week kun je weer kiezen uit nieuwe recepten om zelf te bereiden. Deze kun je vervolgens bereiden en aan je kook portfolio toevoegen, om later nog een keer te maken. Dit inspireert en zet je aan tot het creëren van nieuwe gerechten.

  • Gezond en bewust eten.

Maaltijdboxen doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je dat ongezonde eetpatroon doorbreekt. In de supermarkt werd je een paar jaar geleden niet getriggerd om beter te eten. De voedingsindustrie heeft daar geen baat bij. 

Maaltijdboxen doen het anders, die willen juist dat meer mensen gezonder en gevarieerder gaan eten. De gerechten worden daarom meestal door voedingsdeskundigen in combinatie met koks bedacht. De gebruikte producten zijn zoveel mogelijk verantwoord en duurzaam geproduceerd. En werken ze daarom samen met kleinere boeren uit de regio en worden er veelal biologische producten gebruikt.

  • Zo vers mogelijk.

Dit is een voordeel die veel mensen vergeten wanneer ze het over foodboxen hebben. Tenzij jezelf bij een boer je groenten en fruit koopt. Krijg je met een foodbox toch echt het verste voedsel op je bord. Omdat deze bedrijven met vaste bezorgdatums werken en weten hoeveel ze moeten inkopen, kunnen ze dit bij boeren in de regio doen. Om vervolgens dezelfde dag nog de box naar jou op te sturen. Veel verser krijg je het echt niet!

Je kunt dus zeggen dat de maaltijdbox bedrijven een groot aandeel hebben gehad in het feit dat steeds meer mensen gezonder gaan eten.

Dit zijn 4 prominente voordelen van een maaltijdbox. Er zijn er nog veel meer te noemen, want maaltijdboxen zijn gewoon erg leuk! Echte nadelen zijn er niet. Het grootste genoemde nadeel wat we horen van mensen is dat sommige het te duur vinden. Dit is een discussie waard want het ligt er helemaal aan hoe je het bekijkt. Wil je meer weten over alle voordelen van een maaltijdbox en hoe dit werkt, welke er precies zijn en hoe dit voor jou kan werken. Kijk dan eens op deze website: https://www.maaltijdbox.nu Dit is goed startpunt om maaltijdboxen te vergelijken.

Zijn maaltijdboxen duur?

Ja en nee, sommige maaltijdboxen zullen iets duurder zijn dan wanneer je zelf de boodschappen gaat doen. Maar hoe vergelijk je dit. Neem je de prijs van bijvoorbeeld de maaltijdbox  van Allerhande (De Albert Heijn) in gedachten en ga je vervolgens boodschappen doen bij de Lidl. 

Dan is dit geen correcte vergelijking natuurlijk. Dit vergelijk je met het zelf boodschappen doen bij de Appie zelf. Maar neem je dan ook je reiskosten mee in de berekening en de eventuele boodschappen (impuls aankopen) die je niet had gekocht als je een maaltijdbox had besteld? Je leest het al, een maaltijdbox is niet perse duurder. Daarnaast kun je als nieuwe klant ook nog gebruik maken van flinke kortingen op je eerste box. Waarmee een eerste bestelling vaak nog vele goedkoper wordt.

Dit zijn de 10 maaltijdboxen die je geprobeerd moet hebben.

Hehe we zijn er eindelijk. Laten we gaan kijken naar welke 10 maaltijdboxen je geprobeerd moet hebben en waarom. Hieronder staan onze tien toppers in willekeurige volgorde vermeld. Met de bijbehorende kenmerken. Mocht je na het lezen nog zin hebben om je eigen ervaring te delen. Dan lezen wij natuurlijk graag terug wat jouw favoriete foodbox is en waarom?

#1 Marley Spoon – Wereldse Gerechten en net even anders dan de anderen.

maaltijdbox voor gezonde eters

Stiekem toch bovenaan gezet. Niet omdat het de allerbeste box is. Maar wel omdat het onze favoriete box is. Hoewel alle boxen op het eerste gezicht op elkaar lijken, hebben ze allemaal hun eigen niche en of kenmerken. 

Marley Spoon is in dat opzicht helemaal anders dan de rest. Deze aanbieder vind vooral het genieten van lekker eten belangrijk. Bezorgd in België en Nederland, en heeft elke week alles behalve saaie gerechten in het menu om uit te kiezen. Denk streetfood van over de hele wereld. De lekkerste hamburgers, maar ook desserts komen regelmatig voorbij. Deze recepten zie je zelden tot nooit bij andere box aanbieders. Mocht je interesse hebben dan kun je Marley Spoon als nieuwe klant met € 25,- korting bestellen waardoor de box bijna gratis wordt. Kijk voor deze box op deze pagina.

#2 Ekomenu – De enige 100% biologische maaltijdbox.

biologische maaltijdboxen

Ekomenu is ontstaan uit de ervaring en kennis de eigenaar Jack Stroeken heeft opgedaan als directeur van het vroegere Beebox wat inmiddels ‘Willem & drees’ heet. Het bedrijf claimde altijd voor 90% biologisch te zijn. Waarschijnlijk dacht Jack Stroeken ‘dat kan beter’ en is hij Ekomenu gestart, wat momenteel de enige maaltijdbox bezorgdienst is die 100% biologische menu’s bezorgt.

Daarnaast speelt Ekomenu in op een kleinere niche binnen de gezonde maaltijdbox markt. De vraag naar deze boxen is groot en is er dus ook veel vraag vanuit een groep mensen die niet alles kunnen eten. Denk aan mensen met allergenen, die glutenvrij moeten eten, of op een bepaald dieet zijn. Juist voor deze mensen heeft Ekomenu een paar mooie oplossingen bedacht en kan iedereen goed terecht bij deze foodbox bezorger.

#3 De Krat – Amsterdamse Passie voor gezond eten.

gezonde maaltijdboxen

Alle gezonde maaltijdbox bezorgers over een kam scheren is natuurlijk erg makkelijk. Ze doen tenslotte allemaal hetzelfde. Toch zijn er inhoudelijk veel verschillen onder de boxen. Dat is ook de reden waarom al deze boxen naast elkaar kunnen bestaan.

De Krat is geen uitzondering. Hoewel je deze het beste met Marley Spoon en HelloFresh kunt vergelijken. Is het een klein en hecht team dat gevestigd zit in het Amsterdamse Watergraafsmeer. Het team straalt passie voor gezond en lekker eten uit. En dit is ook precies wat ze willen overbrengen. De gerechten wordt elke week weer in hun bescheiden keukentjes in Amsterdam bedacht en getest voor ze te bestellen zijn. Meer informatie over De Krat en een leuke korting vind je op: https://www.maaltijdbox-vergelijken.nl/de-krat/

#4 Smartmat – De Belgische schoonheid van lokale producten.

vegetarische maaltijdboxen

Nederland is niet zo groot, en België is niet veel groter. Omdat we elkaars talen begrijpen en we veel bezoekers uit Vlaams België op onze website krijgen, hebben we ook enkele 100% Belgische boxen vermeld tussen de 10 maaltijdboxen die je geprobeerd moet hebben.

Een daarvan is Smartmat. Dit bedrijf is minstens net zo goed bezig als HelloFresh en heeft een groot bereik in België. Het biedt menu’s aan voor alle gezinssamenstellingen. Zo kun je er goed terecht wanneer je alleen bent, met z’n tweeën of als gezin. Ook specifieke groepen zoals Vegetariërs en veganisten zijn bij Smartmat goed af. Hoewel elke foodbox vegan en vega opties heeft. Lopen ze bij Smartmat nog ietsje harder door samen te werken met lokale boeren en zo de beste kwaliteit zo vers mogelijk op je bord te krijgen. Ze hebben voor vrijwel iedereen dus gezonde maaltijdboxen ter inspiratie. 

#5 HelloFresh – De moeder van alle maaltijdboxen

gezonde foodboxen voor gezin

Ja de moeder, misschien beter de ‘motor’ genoemd. HelloFresh wordt vaak gezien als irritant bedrijf. Dit komt omdat ze in het begin (een paar jaar geleden alweer) agressieve marketing gebruikte om mensen bekend te maken met hun product. Dit waren de straat / deur aan deur verkopers en de super irritante telefoon verkopers die je zomaar opbelden.

Na klachten en verder te zijn in het proces heeft helloFresh dit serieus genomen en hun dienst verbetert. Ook de klantenservice is vooruit gegaan en is van deze manier van verkopen niets meer terug te zien. HelloFresh is ook ouder geworden en heeft van haar fouten geleerd. Dat neemt niet weg dat het wel een hele goede maaltijdbox is, met veel opties en hele lekkere gerechten. Ook HelloFresh kun je als nieuwe klant met flinke korting bestellen.

#6 Allerhande Box – De Foodbox van Albert Heijn

gezin maaltijdboxen

Tja de commercieelste supermarkt van Nederland, die tevens ook in België vestigingen heeft. Heeft ook een maaltijdbox. Daarmee zijn ze in Nederland de eerste supermarkt met een eigen foodbox. De Allerhande Box is verder een prima box. We hebben ontzettend genoten van hun themaboxen zoals De Kerstbox en de Paasbox die deze dagen echt veel makkelijker en leuker maken. 

De drukte van deze dagen in combinatie van lang in de keuken staan omdat je voor al je vrienden en familie de lekkerste gerechten op tafel wilt zetten. Werken niet goed samen. Wat dat betreft is juist op deze dagen een maaltijdbox de perfecte oplossing. 

#7 Foodbag – Voeding zoals het bedoeld is.

Wederom een uitstapje naar onze zuiderburen. Foodbag is een goed alternatief voor HelloFresh, Marley Spoon en Smartmat voor als je een keer wat anders wilt. Zo heeft Foodbag bijvoorbeeld de Sanabox die daar erg gewild is. Deze is bedacht door voedingsdeskundige Sandra Bekkari en leert je om gezond en bewust te eten. Zonder dat dit saai wordt. Een gezonde maaltijdbox als interessante optie voor het gezin.

#8 Familiebox – Voormalig (Mathijs Maaltijdbox)

familie maaltijdbox

Toen de maaltijdboxen net een beetje bekend begonnen te worden waren er enkele koplopers die continue de strijd met elkaar aangingen. Dit waren HelloFresh, Marley Spoon en Mathijs Maaltijdbox. Inmiddels bestaat deze box niet meer en heeft het bedrijf wat de box verzorgde een andere naam moeten kiezen. Nadat de chef kok Mathijs Vrieze, die zijn naam leende aan het concept hier niet meer mee wou samenwerken. Moest het bedrijf voor een andere naam kiezen.

Dit is De Familiebox geworden. Verder is het concept vrij hetzelfde gebleven en kun je deze het beste met de boxen van HelloFresh vergelijken. Al met al is het een geschikte maaltijdbox voor gezinnen die gezond willen eten. 

#9 15gram Foodbox – Koken met detail voor gezond eten.

culinaire en gezonde maaltijdboxen

Begonnen als culinair kookplatform waar mensen dagelijks 1000den recepten konden vinden om gezonder te koken. Inmiddels heeft 15gram zijn eigen foodbox en kun je deze recepten nog makkelijker maken door de box te bestellen en op deze manier thuis zelf met gezonde en verse producten aan de gang te gaan.

#10 Willem & Drees – Vroeger Beebox genoemd.

gezonde maaltijdbox biologisch

We hebben deze box bezorger al eerder genoemd. Vroeger was dit namelijk Beebox dat voor 90% biologisch was en met Nederlandse boeren uit de regio samenwerkt. Het bedrijf is samengegaan met een ander bedrijf dat met nederlandse boeren samenwerkt en op deze manier verse en veel biologische producten verkoopt. Willem & Drees bestond dus al, maar is nu ook te bestellen als maaltijdbox.

Tot slot, en jouw ervaringen.

Naast deze 10 maaltijdboxen die je geprobeerd moet hebben wat ons betreft. Zijn er nog meer boxen. Deze markt is springlevend en verschijnen er regelmatig nieuwe bedrijven die een poging wagen om een foodbox op de markt te brengen. Er verdwijnen er veel ook weer net zo snel. Deze die wij hebben genoemd hebben zich de laatste jaren bewezen en zijn niet bezweken onder de vele concurrentie die er heerst in deze specifieke voedingsmarkt. Dat wil wat zeggen toch?

Wat is jouw favoriete maaltijdbox. Ook wanneer deze niet tussen onze 10 maaltijdboxen die je geprobeerd moet hebben staat. Voel je vrij om hem met ons te delen en vertel ons dan ook vooral waarom dit jouw favoriete box is en wat je ervaringen hiermee zijn. We kijken uit naar de reacties!

All our photo’s are either (1) unique, (2) delivered by our collaboration partners or (3) from free photo sources such as Pexels. Making copy’s by means of photocopy, printscreening, or any other duplication of our website or parts therefore is prohibited without written permission from us. We are not responsible for copy right exceedance for photo’s or pictures from our sources that are either (1) unique, (2) delivered by our collaboration partners or (3) from free photo sources such as Pexels.

Over de schrijver
Hi! Welkom op onze review blog waar wij schrijven over Reviews, Vergelijkingen, Cadeau Ideeën & meer inspiratie. Na veel onderzoek schrijven wij betrouwbare en onafhankelijke reviews en vergelijkingen zodat jij de beste keuze en aankoop kan maken!
Marlies
Door

Marlies

op 17 Apr 2019

Dankzij dit artikel weer een paar voedselboxen op het oog gekregen die ik nog niet had geprobeerd. Ben vooral benieuwd daar de doos Willem en Drees!

7x de leukste kledingboxen voor vrouwen die je niet mag missen! Fashionblog
Door

7x de leukste kledingboxen voor vrouwen die je niet mag missen! Fashionblog

op 30 Jun 2019

[…] het traject. Wat overigens niet veel tijd in beslag neemt, want een kledingbox staat net als een maaltijdbox vooral voor gemak, inspiratie en […]

Dé 15 leukste cadeautips voor vrouwen! - LOISIR.nl Inspiratieblog
Door

Dé 15 leukste cadeautips voor vrouwen! - LOISIR.nl Inspiratieblog

op 14 Jul 2019

[…] wilt lezen. Ook heb ik andere vergelijkingsblogs geschreven over kledingboxen voor vrouwen en maaltijdboxen. Ook deze twee services zijn een leuk cadeau idee, waarbij de maaltijdboxen ook handig voor het […]

Reactie plaatsen

Beauty Boxen Vergelijken

Een echte must-have voor dames is de Beauty Box abonnement. Dit is een abonnement waarbij je tegen een vast bedrag iedere maand een gratis beauty box krijgt thuisbezorgd. Hierin zitten 5 tot 7 full-sized beauty producten. Even wat Me-time en Quality time voor jezelf. Van deze verrassing word je dus echt heel vrolijk, want wat zal er deze keer weer in je beauty box zitten? Spannend! Klik op de button hieronder om de top 3 beste beauty boxen met elkaar te vergelijken, en ontdek wat er in zit. 

Gratis Luxe Koffiemachine + Koffiebonen voor Thuis

Opgelet! Er is een nieuw en bijzonder lease concept voor koffieliefhebbers. Bij het all-in-one abonnement voor koffie leasen ontvang je een gratis luxe koffiemachine van Siemens + iedere maand verse koffiebonen + gratis reinigingsmiddelen en gratis onderhoud en reparatie. Alleen betalen per kopje koffie, en geen cent meer! Wil jij meer weten over dit unieke concept en thuis een gratis luxe koffiemachine hebben? Klik dan op de button hieronder voor meer informatie