Horloge schoonmaken, hoe doe ik dat?
Een horloge schoonmaken is erg belangrijk en bovendien hygiënisch. Bij LOISIR krijgen wij vaak de vraag van mensen hoe je zelf een horloge kan schoonmaken. Daarom hebben wij besloten om een blog te schrijven over het schoonmaken van horloges en horlogebandjes.
Het dag-in, dag-uit dragen van een horloge kan resulteren in vuil en zweet dat in de loop der tijd zich opstapelt. Om een langere levensduur van je horloge te waarborgen, wordt het aanbevolen om je horloge goed te verzorgen. Het regelmatig schoonmaken van een polshorloge is daarom een vereiste. Als je dit doet, dan is het vanzelfsprekend dat je langer plezier zult hebben van een glanzend horloge. Het vergt slechts minimale inspanning en toch levert het een groot resultaat, namelijk een schoon en glanzend horloge.
Tips voor het schoonmaken van je horloge(bandje):
Een horloge schoonmaken varieert per type horloge. Een rubber horlogebandje zal je namelijk anders moeten schoonmaken dan een metaal (RVS) horlogebandje.
- Gebruik een absorberend zacht doekje om het glas van het horloge schoon te maken. Een goed voorbeeld van een geschikt doekje voor het schoonmaken van sieraden en horloges zijn polyester oftewel microvezel doekjes.
- RVS horlogebandjes schoonmaken: gebruik een droge tandenborstel met zachte haren. Maak hiermee voorzichtig het horloge grondig schoon. Dit doe je door met de zachte haren voorzichtig te schrobben. Ook kan je gebruik maken van een ragertje of flosdraad, maar zorg er wel voor dat het zo zacht mogelijk is om eventuele schade te voorkomen. Zie afbeelding (1) voor een voorbeeld van een metalen horlogebandje. Lees ook eens de leerzame blog over metalen horlogebandjes zelf inkorten.
- Rubber en siliconen horlogebandjes schoonmaken: maak voorzichtig schoon met water. Gebruik geen oplosmiddelen, omdat deze schade kunnen veroorzaken aan het plastic, rubber of de siliconen. Zie afbeelding (2) voor een voorbeeld van een plastic, rubber of siliconen horlogebandje.
- lederen horlogebandjes schoonmaken: wrijf voorzichtig over het bandje met een zacht doekje. Zie afbeelding (3) voor een voorbeeld van een horloge met een leren horlogebandje.
Horloges zijn kostbare sieraden die met grote zorg behandeld moeten worden. Een horlogier kan niet aansprakelijk worden gesteld voor steentjes die loskomen, of voor schade aan uw kleren veroorzaakt door het onjuist en slecht behandelen van onze producten.
Mogelijk gevaar dat kan leiden tot defecten van je uurwerk
We weten nu hoe we een horloge moeten schoonmaken. Maar er zijn nog andere aandachtspunten waar je op zou moeten letten om je horloge optimaal glanzend te houden! Er zijn namelijk een aantal factoren die een gevaar kunnen vormen voor het zo goed mogelijk functioneren van jou klokje. Hieronder vind je een overzicht van een aantal bronnen die tot mogelijke schade kunnen leiden:
Temperatuur: Laat je horloge niet in de brandende zon liggen of blootstellen aan extreme temperaturen. Dit kan ervoor zorgen dat de levensduur van de batterij verkort wordt.
Impact: Onze horloges zijn gemaakt om alledaagse schokken in normale omstandigheden te verdragen. Draag je horloge niet bij contactsporten of wanneer het horloge serieuze schokken kan oplopen. Serieuze schade kan ontstaan wanneer het horloge valt of wanneer het wordt blootgesteld aan hevige schokken (contactsporten, ongelukken, et cetera).
Magnetisch veld: Onze horloges zijn anti-magnetisch tot 60 gauss, waardoor ze niet beïnvloed worden door normale huishoudelijke apparaten. Wanneer het horloge wordt gedragen bij intense magnetische velden kan de werking van het uurwerk tijdelijk verstoort worden.
Elektrisch veld: Als een horloge wordt blootgesteld aan een sterk elektrisch veld, dan kan dit ten koste gaan van de accuraatheid van het uurwerk. Normaal gesproken komt het vrijwel niet voor dat je terecht komt in een dergelijk krachtig elektrisch veld. Dus schade aan je horloge ten gevolge van een elektrisch veld zal niet vaak voorkomen.
Chemicaliën: Draag het horloge nooit in het bijzijn van parfum, sterke chemicaliën of gassen. Sommige delen van het horloge kunnen hierdoor mogelijkerwijs hun kleur verliezen, oplossen of zelfs kapot gaan. Een horlogekast en bandje kunnen verkleuren wanneer ze in contact komen met kwik, dat bijvoorbeeld vrijkomt bij een kapotte thermometer. Besteed dus speciale aandacht aan chemicaliën in het bijzijn van je horloge.
Voorzichtigheid omtrent horloges
- Houd batterijen uit de buurt van kinderen!
- Als een batterij per ongeluk wordt ingeslikt, bel dan onmiddellijk de dokter!
Wil jij als blogger of als bedrijf ook een blog schrijven en publiceren op LOISIR.nl? Lees dan onze pagina over wat wij voor jou kunnen betekenen: samenwerken blogging met LOISIR
All our photo’s are either (1) unique, (2) publiced on behalve or under command of third party requests or collaboration partners or (3) from free photo sources such as Pexels. Making copy’s by means of photocopy, printscreening, or any other duplication of our website or parts therefore is prohibited without written permission from us. We are not responsible for copy right exceedance for photo’s or pictures from our sources that are either (1) unique, (2) publiced on behalve or under command of third party requests or collaboration partners or or (3) from free photo sources such as Pexels.
Horlogebandje zelf inkorten (in 5 stappen) - LOISIR Blog
op 30 Sep 2016Sieraden schoonmaken, hoe doe ik dat? - LOISIR Blog
op 30 Sep 201610x sieraden verjaardagscadeau voor moeders - LOISIR Blog
op 01 Oct 2016Lauren de Bruijn
op 03 Jan 2018De 15 mooiste Guess horloges dames in 2019/2020 - Inspiratieblog
op 13 Jul 2019