Horlogeband zelf inkorten voor de juiste maat (in 5 stappen)
12 min. leestijd

Horlogeband zelf inkorten voor de juiste maat (in 5 stappen)

Het is een veelgestelde vraag: hoe kan ik een horlogeband zelf inkorten? In dit artikel behandelen we een tweetal methodes om zelf een horlogeband korter te maken! In deze blog leer je hoe je een RVS horlogeband zelf eenvoudig kan inkorten voor de juiste maat. Ook ga je leren hoe je de juiste maat van het horlogebandje kan vinden. En dit alles kan je doen met huishoudelijke spullen die vrijwel iedereen heeft!

Je hebt zojuist een prachtig horloge gekocht via een webshop voor horloges. Dit polshorloge beschikt over een metalen horlogeband met schakels. Nu moet je alleen nog de horlogeband zelf inkorten. Dit doe je door één of meerdere schakels te verwijderen. Maar hoe begin je hieraan? Dat is eigenlijk zeer eenvoudig en dat gaan we aantonen in dit artikel over zelf horlogeband inkorten. Doorloop samen met ons de volgende stappen en dan heb je snel en gemakkelijk jouw horlogeband ingekort op de juiste maat.

Maar voordat we doorgaan naar het horloge opmaat maken willen we nog even de aandacht vestigen op een unieke actie voor een Goodiebox aan sieraden en musthaves. Zo’n Goodiebox is namelijk een leuke aanvulling op jouw kledingkast. Wil je zelf eens zo Goodiebox testen? Klik op de volgende link en ontvang je eerste Goodiebox t.w.v. 100 euro (of meer) voor slechts 5 euro, en dit is altijd opzegbaar. Ga naar de website van DutBle Goodiebox voor de actie.

Horlogeband zelf inkorten: instructies in 5 stappen

Stap 1: verzamel de benodigde spullen voor het inkorten van het horlogebandje

Om een horlogeband op de juiste maat te maken, zoal je een aantal schakels moeten verwijderen. Dit is een eenvoudig proces indien je over de juiste middelen beschikt. Hier hoef je niks voor te kopen. Met een aantal standaard huishoudartikelen kun je heel goedkoop een horlogeband zelf inkorten. Voor het verwijderen van schakels heb je de volgende spullen nodig:

1. Een simpel voorwerp om mee te slaan, zoals bijvoorbeeld een tang of hamer.
2. Een zakdoek, handdoek of piepschuim
3. Een tang
4. Een goedkoop gereedschapstool om de pinnetjes los te draaien (zie afbeelding)

Nu zullen de eerste drie voorwerpen voor de meeste huishoudens geen probleem zijn om te verzamelen. Het laatste wat je echter ook nodig hebt, namelijk de blauwe gereedschapstool, zal niet iedereen in huis hebben. Als alternatief hiervoor kan je speciale schroevendraaiers kopen, maar een eenmalige aanschaf van onze gereedschapstool bespaart je enorm veel moeite en geld.

speciale schroevendraaiers voor het inkorten van een horlogebandje

Waarom moet je deze tool nu aanschaffen? Simpel, het kost slechts €1,14! Dit artikel gaat niet over promotie van deze tool. Sterker nog, wij verkopen het apparaatje niet eens. Voor de geïnteresseerde hebben wij een link waarop je deze tool kunt kopen bij een onafhankelijke leverancier. Dit is veel goedkoper dan het alternatief in de vorm van een speciale schroevendraaier voor horlogemakers (zie afbeelding). En ook goedkoper dan in Nederlandse webshops waar ze eenzelfde tool aanbieden voor 7 tot 10 euro. Een gouden tip dus. Je vindt de tool via Aliexpress.

Wil je meer weten over accessoires (trends)? Lees dan deze blog met tips, trends, musthaves & meer over accessoires voor dames.

Stap 2: bepaal hoeveel schakels je moet verwijderen voor de juiste maat

Foto 2: we zien dat we vier schakels moeten verwijderen om het horlogebandje op maat te maken. Wil je het horlogebandje iets losser? Verwijder dan drie schakels.

Op de foto hierboven zien we dat we vier schakels moeten verwijderen. Je kan ook beginnen met het verwijderen van drie schakels en indien nodig kan je vanaf dat punt extra schakels verwijderen totdat de jou gewenste maat is gevonden, dit is geheel aan jullie.
Mocht je nu een schakeltje te veel verwijderd hebben of wil je toch liever een horloge dat iets losser om de pols zit, dan is dat natuurlijk geen enkel probleem. Je kan eenvoudig een ander schakeltje weer vastmaken om het horlogebandje te verlengen of een schakel losmaken om het bandje in te korten (zie stap 4).

Stap 3: vaststellen welke schakels verwijderd moeten worden

1. Bekijk de achterkant van het horloge en kijk naar de pijltjes die op de schakels staan weergegeven. Het pijltje geeft aan in welke richting het pinnetje gedrukt moet worden.

achterkant schakel horlogebandje met pinnetje

Foto 3: de pijltjes geven aan in welke richting de pinnetjes eruit moeten.  

Voor het verwijderen van het pinnetje tussen de schakels maak je gebruik van de handige tool, waarmee je pinnetjes uiterst simpel en snel losdraait. Bij het verwijderen van de schakels is het belangrijk dat je de eerste schakel aan beide kanten, die vastzitten aan het openingsmechanisme, op het einde van het proces weer op dezelfde identieke manier bevestigd. Deze schakels hebben namelijk een speciale bevestiging, zoals je kunt zien op de foto hieronder.

eerste schakels van een horlogebandje niet verwijderen

eerste schakels van horlogebandje


Foto 4/5: de eerste schakels aan beide kanten hebben een speciale bevestiging aan de vouwsluiting en behoren daarom bij het vastmaken van het horlogebandje op de originele plaats bevestigd te worden.

De overige schakels kunnen wel verwijderd worden, zoals is aangegeven op de foto’s. Maar alvorens je dit gaat doen zal je toch de eerste schakel los moeten maken. Let er dus goed op dat je op het einde van dit proces, bij het vastmaken van het horlogebandje, de eerste schakel weer goed vastmaakt in de originele staat (dus niet dat de druksluiting opeens op zijn kop ligt).

Schakels evenredig verwijderen

Belangrijk: als je twee of meer schakels gaat verwijderen, verwijder dan niet alle schakels aan één kant, maar doseer het aantal schakels over beide kanten. Dus je verwijdert bijvoorbeeld één schakel aan de rechterkant en één schakel aan de linkerkant. Dit is belangrijk, omdat anders de ene kant van het horlogebandje veel korter is dan de andere kant en zo zal je horloge scheef om de pols komen te zitten.

Op foto 4/5 hierboven zien we dat we eerst de vouwsluiting los moeten maken. Dit doe je eenvoudig door met een punaise te drukken op het pinnetje dat de eerste schakel verbindt met de vouwsluiting. Let erop dat het pinnetje niet wegschiet. Als dit gebeurt is kan je de eerste schakel losmaken zoals te zien is op foto 6. Het is overigens niet altijd nodig om het pinnetje te verwijderen, want zoals we op foto 5 zien zijn er verschillende soorten druksluitingen voor een metalen horlogebandje. Nu zijn we er helemaal klaar voor om het horlogebandje korter te maken! Let op: bewaar het pinnetje van de eerste schakel, want deze heb je in stap 5 weer nodig.

eerste schakel los maken van vouwsluiting

Foto 6: verwijder het pinnetje tussen de eerste schakel en de (vouwsluiting). Bewaar dit pinnetje want dat zal je later nog nodig hebben. 

Stap 4: metalen schakels verwijderen van horlogeband

In de vorige stap hebben we de eerste schakel losgemaakt met behulp van de tool. Nu is het tijd om de benodigde schakels los te maken zoals we hebben vastgesteld tijdens stap 3. Dit doen we met behulp van de tool. Hoe we dit doen is eenvoudig te zien op de video als wel op de afbeelding hieronder.

1. Zorg ervoor dat je het schakelbandje correct op de tool legt. Het horlogebandje ligt goed wanneer de pijltjes naar links wijzen, want je gaat de pinnetjes naar links duwen (in de richting die het pijltje aangeeft).

horlogebandje losmaken met handig gereedschapstool


Foto 7: leg het horlogebandje op de handige gereedschapstool

2. Draai nu met de pin van de tool in het horlogebandje en blijf draaien totdat het pinnetje er aan de andere kant uitkomt.

pinnetje uit de schakel halen met gereedschapstool

pinnetje uit schakel horlogebandje halen


Foto 8: gebruik de gereedschapstool om de vierde schakel los te draaien. Blijf draaien totdat het pinnetje er aan de andere kant uitsteekt.

3. Verwijder het pinnetje uit het horlogebandje met de hand of met een tang (indien stug)

pinnetje verwijderen uit horlogebandje RVS


Foto 9: je hebt nu vijf schakels los gemaakt. De eerste schakel moet weer worden vastgemaakt aan het horlogebandje, waardoor je uiteindelijk vier schakels in totaal verwijderd.

4. Herhaal het bovenstaande proces en maak ook de eerste schakel los van de zojuist losgemaakte vijf schakels, want deze heb je nodig om het horlogebandje weer correct vast te maken.

verwijder het pinnetje van de eerste schakel van het RVS horlogebandje

eerste schakel verwijderen uit metalen horlogebandje RVS


Foto 10/11: je gaat nu de eerste schakel losmaken van de overige losgemaakte vier schakels. Uiteindelijk zie je op foto 11 dat de eerste schakel los is en je in totaal vier losse schakels overhoudt. De eerste schakel moet weer worden vastgemaakt aan het horlogebandje. De overige vier schakels kan je bewaren voor het geval je het horlogebandje ooit weer langer wilt maken (voor gemak, of bijvoorbeeld omdat je pols ietsje dikker wordt).

Nu het horlogebandje is ingekort met vier schakels kunnen we de eerste schakel weer vastmaken aan de resterende horlogeband.

Let op: het is belangrijk dat evenveel schakels aan beide kanten verwijderd. Dus eigenlijk zouden we in dit geval twee schakels aan de linkerkant en twee schakels aan de rechterkant moeten verwijderen, zodat het horlogebandje in balans blijft. Voor de eenvoud hebben we dit even achterwegen gelaten.


Stap 5: horlogeband zelf vastmaken

Dit is de laatste stap waarin we de eerste schakel weer vastmaken aan het horlogebandje. Dit doe je eenvoudig door het pinnetje (dat je eerder hebt losgemaakt) weer terug te steken tussen de eerste schakel en de rest van het horlogebandje. Let er wel op dat je de schakel weer vastmaakt zoals in de originele staat, dus met het pijltje aan de binnenkant van het horloge.

eerste schakel vastmaken aan het horlogebandje RVS


Foto 12: je hebt zojuist de eerste schakel weer vastgemaakt aan het horlogebandje doordat je het pinnetje tussen beide schakels hebt gedrukt. Nu moet je het pinnetje nog diep in het horlogebandje duwen. Volg hiervoor de instructies hieronder.

Waarschijnlijk krijg je het pinnetje er met de hand niet verder ingeduwd zoals op de foto hierboven is te zien. Geen probleem. Druk nu het pinnetje in met bijvoorbeeld een punaise, of sla zeer voorzichtig op het pinnetje met een stomp voorwerp. Kies je voor de laatste optie, gebruik dan wel even een zakdoekje om eventuele beschadiging te voorkomen.
Als allerlaatste stap bevestig je de eerste schakel weer vast aan de vouwsluiting. Dit doe je met het pinnetje dat je eerder hebt losgemaakt in stap 3.

IP goud horlogebandje ingekort door schakels te verwijderen


Foto 13: de eerste schakel is nu succesvol vastgemaakt aan de vouwsluiting

Gefeliciteerd! Het horloge is nu op maat gemaakt en je kan ervan genieten. Vanaf dit moment is het horlogebandje zelf inkorten geen enkel probleem meer!

RVS horlogebandje op maat maken

schakel metalen horlogebandje op maat maken


Foto 14/15: horlogebandje succesvol ingekort en perfect op maat gemaakt

Simpele methode voor horlogeband zelf inkorten

Er zijn ook artikels die laten zien dat je enkel met een punaise en een hamer je schakels kunt verwijderen. Hierbij leg je simpelweg de punaise in het gaatje van de schakel en sla je erop met een hamer. Deze werkwijze werkt echter niet bij ieder horloge, aangezien sommige pinnetjes binnen de schakels van een horlogebandje zeer stevig vastzitten. Daarnaast kan deze werkwijze ook schade opleveren aan je horloge, als je bijvoorbeeld mis slaat of wanneer het bandje schaaft met de ondergrond. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt, maar het is zeker een methode die in sommige gevallen en met voorzichtigheid wel kan werken. Hoe je dit doet is overigens zeer eenvoudig en dit illustreren we op de onderstaande foto:

horlogebandje inkorten met punaise


Foto 16: horlogebandje zelf inkorten met behulp van een punaise

Methode: horlogeband zelf inkorten met een punaise

1. Bekijk de achterkant van het horloge en kijk naar de pijltjes die op de schakels staan weergegeven. Het pijltje geeft aan in welke richting het pinnetje gedrukt moet worden.
2. Plaats de punaise in de inkeping bij het pijltje en zorg ervoor dat je het pinnetje eruit drukt in de richting van het pijltje.
3. Sla nu voorzichtig met hamer/tang op de punaise totdat het pinnetje er aan de andere kant uitkomt.
4. Het pinnetje zou nu voor een deel moeten uitsteken, gebruik nu de tang om het pinnetje er volledig uit te trekken.

Mocht je gebruik maken van deze methode zorg er dan voor dat het horlogebandje op een handdoek of iets dergelijks ligt én leg een zakdoekje op de punaise wanneer je er op slaat, om zoveel mogelijk eventuele beschadiging te voorkomen.

Zoals eerder aangegeven werkt deze methode dus niet altijd en is het ook niet super veilig. Bij veel horlogebandjes zitten de pinnetjes flink vast en kun je deze met geen mogelijkheid los krijgen volgens de bovenstaande methode. Uit ervaring weten we dat dit een zeer frustrerende methode kan zijn die je behoorlijk chagrijnig kan maken.
Wil je toch liever sneller en veiliger werken, dan adviseren we om onze methode te volgen, en gebruik te maken van de tool die je ziet in onze video. Deze is eenvoudig te bestellen via Aliexpress.

Verschillende soorten metalen schakel horlogebanden (RVS)

verschillende soorten metalen schakel horlogebandjes van RVS)


Foto 17: verschillende soorten metalen schakel horlogebandjes

Zoals je kan zien op de foto hierboven zijn er verschillende soorten metalen schakel horlogebandjes. De een is dun, de andere is breed. Niettemin werkt het principe voor ieder bandje hetzelfde. Draai de pinnetjes uit de schakels en bevestig de eerste schakels met speciale sluiting weer op de juiste positie. Voor meer informatie over verschillende soorten horlogebandjes of over het schoonmaken van horlogebanden van leer, rubber, siliconen of RVS/metaal, kan je op deze link klikken.

Vond jij dit artikel nuttig en leerzaam? Deel dan dit bericht via Facebook, Instagram of Twitter om je vrienden op te hoogte te stellen van deze leerzame blog. Wees sociaal en gun je vrienden deze tip ;)!

Horloge met metaal horlogebandje kopen? Ga dan naar www.aperfectgift.nl

Het losmaken van een horlogebandje is geheel op eigen risico.

Over de schrijver
Hi! Welkom op onze review blog waar wij schrijven over Reviews, Vergelijkingen, Cadeau Ideeën & meer inspiratie. Na veel onderzoek schrijven wij betrouwbare en onafhankelijke reviews en vergelijkingen zodat jij de beste keuze en aankoop kan maken!
Verjaardagscadeau dochter van 16 jaar of ouder - LOISIR Blog
Door

Verjaardagscadeau dochter van 16 jaar of ouder - LOISIR Blog

op 30 Sep 2016

[…] of jijzelf het horloge zelf op maat kan maken. Hoe je dit doet, lees in je onze blog over het zelf inkorten van een metalen horlogebandje. De horloges zijn verkrijgbaar in zes verschillende kleuren. Wil jij meer informatie over deze […]

Hamsa bedelarmbandjes van mooi leer en roségoud RVS - LOISIR Blog
Door

Hamsa bedelarmbandjes van mooi leer en roségoud RVS - LOISIR Blog

op 30 Sep 2016

[…] smal. Dit type horloge van de Petite serie beschikt over een schakelbandje. Hierdoor kan je het horloge perfect (zelf) op maat maken. Meer weten over dit dameshorloge? Ga naar: Petite […]

Wit dameshorloge met dun horlogebandje (RVS) - LOISIR Blog
Door

Wit dameshorloge met dun horlogebandje (RVS) - LOISIR Blog

op 30 Sep 2016

[…] Het wit dameshorloge beschikt bovendien over een schakel horlogebandje van roestvrij staal. Hierdoor is het mogelijk om zelf gemakkelijk het horlogebandje op de perfecte maat te maken. Dit is redelijk eenvoudig te doen met de juiste tools. Wil je dit leren? Lees dan onze blog over hoe je zelf een horlogebandje op maat maakt. […]

Horloge schoonmaken, tips en uitleg - LOISIR Blog
Door

Horloge schoonmaken, tips en uitleg - LOISIR Blog

op 30 Sep 2016

[…] RVS horlogebandjes schoonmaken: gebruik een droge tandenborstel met zachte haren. Maak hiermee voorzichtig het horloge grondig schoon. Dit doe je door met de zachte haren voorzichtig te schrobben. Ook kan je gebruik maken van een ragertje of flosdraad, maar zorg er wel voor dat het zo zacht mogelijk is om eventuele schade te voorkomen. Zie afbeelding (1) voor een voorbeeld van een metalen horlogebandje. Lees ook eens de leerzame blog over metalen horlogebandjes zelf inkorten. […]

10x sieraden verjaardagscadeau voor moeders - LOISIR Blog
Door

10x sieraden verjaardagscadeau voor moeders - LOISIR Blog

op 01 Oct 2016

[…] met een metalen horlogebandje? Dan is dit een supercadeau! In dit geval is onze blog over het zelf inkorten van een metalen horlogebandje zeker […]

Horloge als verjaardagscadeau voor vriendin? 12 tips! - LOISIR Blog
Door

Horloge als verjaardagscadeau voor vriendin? 12 tips! - LOISIR Blog

op 05 Oct 2016

[…] uitstraling. Bovendien voelt het horloge ook wat zwaarder aan de pols door het metaal. Het horlogebandje zelf inkorten is overigens zeer eenvoudig. Het toevoegen van een ring van roségoud en een armbandje met […]

5x sportieve horloges voor dames - LOISIR
Door

5x sportieve horloges voor dames - LOISIR

op 18 Oct 2016

[…] horlogebandje is gemaakt van roestvrij staal en komt met een druksluiting. De schakeltjes kan je eenvoudig zelf inkorten, waardoor je de perfecte maat kan vinden voor jouw pols. Dit dameshorloge is modern en sportief […]

Een dameshorloge als cadeau geven - LOISIR
Door

Een dameshorloge als cadeau geven - LOISIR

op 28 Oct 2016

[…] damesklokje dat enkel verkrijgbaar is bij LOISIR. Het horlogebandje bestaat uit schakels die je zelf op maat kan maken. Als de cadeauontvanger houdt van IP goud, dan is model nummer 1 een juiste keuze. Als zij meer […]

Een mooi en betaalbaar dameshorloge cadeau geven - LOISIR
Door

Een mooi en betaalbaar dameshorloge cadeau geven - LOISIR

op 02 Nov 2016

[…] damesklokje dat enkel verkrijgbaar is bij LOISIR. Het horlogebandje bestaat uit schakels die je zelf op maat kan maken. Als de cadeauontvanger houdt van IP goud, dan is model nummer 1 een juiste keuze. Als zij meer […]

Sieraden cadeau dochter, 15x verjaardagscadeau - LOISIR
Door

Sieraden cadeau dochter, 15x verjaardagscadeau - LOISIR

op 21 Dec 2016

[…] of jijzelf het horloge zelf op maat kan maken. Hoe je dit doet, lees in je onze blog over het zelf inkorten van een metalen horlogebandje. De horloges zijn verkrijgbaar in zes verschillende kleuren. Wil jij meer informatie over deze […]

8x horloge voor in de herfst - LOISIR
Door

8x horloge voor in de herfst - LOISIR

op 31 Dec 2016

[…] De herfsthorloges van hierboven zijn verschillend aan elkaar, ook al behoren ze tot dezelfde horlogeserie. Het linker horloge heeft namelijk een horlogeband van fijn (ecologisch) leder, terwijl het horloge rechts een horlogeband van RVS heeft. Het verschil zit hem in de schakels. Het lederen horlogebandje hoef je niet zelf op maat te maken, het schakelbandje van RVS wel. Overigens is het heel eenvoudig om zelf een horlogeband op maat te maken. […]

AndrewBiggie
Door

AndrewBiggie

op 05 Jul 2018

Hi admin, i've been reading your content for some time and I really like coming back here. I can see that you probably don't make money on your blog. I know one cool method of earning money, I think you will like it. Search google for: dracko's tricks

Accessoires voor dames: trends, tips, musthaves & meer - Inspiratieblog
Door

Accessoires voor dames: trends, tips, musthaves & meer - Inspiratieblog

op 16 Jun 2019

[…] de juiste maat te krijgen. Let erop dat wanneer je online een dameshorloge loopt, dat je zelf het horloge op maat maken moet. Enkele jaren terug deden horlogeriezaken dit nog wel eens als service, maar inmiddels betaal […]

Horloge dames zilver, de 20 mooiste in 2019! - LOISIR.nl Inspiratieblog
Door

Horloge dames zilver, de 20 mooiste in 2019! - LOISIR.nl Inspiratieblog

op 13 Jul 2019

[…] maat te maken. Maar gelukkig is dat vrij eenvoudig wanneer je deze blog aanhoudt die gaat over het zelf inkorten van een horloge voor de juiste […]

Reactie plaatsen

Beauty Boxen Vergelijken

Een echte must-have voor dames is de Beauty Box abonnement. Dit is een abonnement waarbij je tegen een vast bedrag iedere maand een gratis beauty box krijgt thuisbezorgd. Hierin zitten 5 tot 7 full-sized beauty producten. Even wat Me-time en Quality time voor jezelf. Van deze verrassing word je dus echt heel vrolijk, want wat zal er deze keer weer in je beauty box zitten? Spannend! Klik op de button hieronder om de top 3 beste beauty boxen met elkaar te vergelijken, en ontdek wat er in zit. 

Gratis Luxe Koffiemachine + Koffiebonen voor Thuis

Opgelet! Er is een nieuw en bijzonder lease concept voor koffieliefhebbers. Bij het all-in-one abonnement voor koffie leasen ontvang je een gratis luxe koffiemachine van Siemens + iedere maand verse koffiebonen + gratis reinigingsmiddelen en gratis onderhoud en reparatie. Alleen betalen per kopje koffie, en geen cent meer! Wil jij meer weten over dit unieke concept en thuis een gratis luxe koffiemachine hebben? Klik dan op de button hieronder voor meer informatie