Sieraden schoonmaken, hoe maak ik goed schoon?
8 min. leestijd

Sieraden schoonmaken, hoe maak ik goed schoon?

Hoe kan ik zelf mijn sieraden schoonmaken?

De bovenstaande vraag over zelf sieraden schoonmaken krijgen we vaak gesteld. In dit artikel behandelen we het zorgvuldig verzorgen van sieraden en hoe je op de beste manier zelf je sieraden kan schoonmaken. Allereerst kijken we naar het onderwerp over roségouden sieraden schoonmaken. Deze zijn namelijk het meest kwetsbaar en dienen voorzichtig te worden gereinigd. Vervolgens kijken we naar het respectievelijk reinigen van gouden en zilveren juwelen.

Een handige tip voor het behouden van de glans van je sieraden is om jouw sieraden in de originele verpakking te bewaren indien mogelijk. Ook het zo nu en dan polijsten van de sieraden met een zacht doekje zorgt ervoor dat de oorspronkelijke glans behouden blijft. Denk er altijd aan uw sieraden te beschermen tegen parfum, haarlak of andere chemicaliën. Een goede verzorging en opslag van uw sieraden zal helpen de glans en schoonheid intact te houden doorheen de tijd.

Er zijn verschillende soorten sieraden die ieder beschikken over andere elementen. Daarom beschrijven we in dit artikel de drie meest voorkomende soorten sieraden in termen van roségoud, goud en zilver.Roségouden sieraden schoonmaken

Sommige sieraden, zoals die van LOISIR, bevatten een laagje van roségoud. In principe kan iedere substantie, zoals een oplosmiddel, dat niet over een neutrale pH-waarde (zuurtegraad) beschikt, schade aanrichten aan de meeste soorten van juwelen. Wees daarom uitermate voorzichtig met het schoonmaken van sieraden met een laagje rosé goud. Vaak is dit aangegeven met de term IP dat staat voor ‘Ion Plating’. Dergelijke sieraden met een laagje IP van rosé goud of bijvoorbeeld zilver, zwart, goud, et cetera, maak je schoon met een een zacht doekje waarmee je voorzichtig over je sieraden wrijft.

LET OP: het is dus erg belangrijk dat je een sieraad van IP goud niet schoonmaakt net zoals een sieraad van echt goud. Het laagje van IP goud is niet bestendig tegen bijvoorbeeld zwakke chemicaliën zoals zeep, terwijl puur goud wel bestand is tegen kleine hoeveelheden zwakke chemicaliën.

Tien alledaagse tips waarmee je jou rosé gouden sieraden langer mooi en glanzend kunt houden:

 1. Was je handen alvorens je de juwelen aandoet

 1. Doe je sieraden pas aan nadat je parfum hebt opgespoten. Parfum kan schadelijk zijn voor sieraden.

 1. Doe je sieraden pas aan nadat je lotion of make-up hebt opgedaan.

 1. Doe je sieraden af tijdens het snijden van bijvoorbeeld tomaten in de keuken.

 1. Hetzelfde geldt bij het verschonen van een luier bij een baby (ja, echt waar…)

 1. Voorkom dat juwelen tegen elkaar aan schuren of tegen andere harde objecten zoals bijvoorbeeld je autosleutels.

 1. Zwem nooit met je sieraden aan. Het chloor in zwembaden is funest voor de rosé gouden laag! Ook kan langdurig zwemmen in de oceaan schade aanrichten.

 1. Het is eveneens aanbevolen om je oorbellen, ringen, armbanden en kettingen af te doen tijdens het sporten. Niet alleen is het gevaarlijk om ze aan te houden (denk maar aan vroeger tijdens je gymles), maar ook kan de ophoping van zweet schade aanrichten. Dit komt omdat ook zweet een afwijkende zuurtegraad heeft ten opzichte van een neutrale pH-waarde. Ben jij iemand die van nature veel zweet? Houd er dan rekening mee dat je iets vaker, bijvoorbeeld twee keer per maand, je sieraden schoonmaakt.

 1. Maak het roségoud regelmatig schoon (zie boven).

 1. Berg je sieraden op in een zacht doekje of de originele verpakking die je van ons krijgt.

Aandachtspunten omtrent sieraden schoonmaken

De toepasbaarheid van de bovenstaande informatie en gegeven tips verschilt uiteraard per persoon. Ben jij iemand die bijvoorbeeld werkt in een omgeving met veel chemicaliën, of ben je toevallig een fanatieke sporter, of iemand die graag veel make-up en parfum gebruikt? Dan zul je jou sieraden vaker moeten schoonmaken en meer voorzorgsmaatregelen moeten nemen om de levensduur van je accessoires te verhogen. In principe wordt het aanbevolen om periodiek je juwelen (en horloges) schoon te maken. Met periodiek kun je denken aan consistent een à tweemaal per maand, maar herken je jezelf in de bovenstaande voorbeelden dan zul je dus iets meer moeite moeten nemen om de levensduur van je sieraden te verlengen.

Gouden sieraden schoonmaken

Sieraden van goud blijven uitermate lang glanzend, maar ze kunnen nog steeds zorgen voor een ophoping van vuil en zweet als ze niet van tijd tot tijd worden schoongemaakt. Het reinigen van je armbanden, kettingen, oorbellen of ringen van goud kan je gemakkelijk zelf doen met enkele simpele huishoudspullen. Hieronder behandelen we drie manieren om gouden sieraden schoon te maken door middel van alledaagse huishoudartikelen.

Methode 1: gouden sieraden schoonmaken met afwasmiddel

Je hebt geen dure oplosmiddelen of apparaten nodig om jouw juwelen schoon te maken, want dit kan je ook doen met alledaagse huishoudartikelen zoals afwasmiddel. Bij deze methode zijn een aantal aspecten belangrijk om rekening mee te houden:

 • Allereerst is het van belang om geen heet of kokend water te gebruiken, maar eerder warm water. Bij heet of kokend water loop het risico dat kleine steentjes los raken.
 • Door het gebruik van warm water zal eventueel vuil en zweet worden verwijderd. Na vijftien minuten wordt het tijd om met een borstel jou sieraad voorzichtig te borstelen om vastzittend vuil te elimineren. Hoe zachter de haren van de borstel, hoe beter. Ook heb je borstels die speciaal gemaakt zijn voor deze klus, maar alledaagse borstels met zachte haren volstaan.
 • Indien je dit gedaan hebt kan je warm water laten vloeien over het sieraad, waardoor deze extra schoon wordt. Let op dat het water niet te heet is. Pas eveneens op voor afvoergootjes of iets dergelijks, het zou namelijk erg zuur zijn als jouw juweel hierin verdwijnt.
 • Ten laatste moeten de sieraden gedroogd worden. Het is wel belangrijk dat dit goed gebeurt. Daarom wordt het aanbevolen om het te laten luchten voor enkele uren. Als je bijvoorbeeld een ring aan doet terwijl deze nog nat is, dan zal er veel onnodig vuil ontstaan.

gouden sieraden schoonmaken met wasmiddel

Methode 2: gouden sieraden schoonmaken met ammoniak

Je kan ammoniak als oplosmiddel gebruiken om goud schoon te maken, maar het wordt ten zeerste aanbevolen dit niet frequent te doen en met alle voorzichtigheid van dien. Toch kan het nuttig zijn om goud schoon te maken met behulp van dit middel, omdat het zorgt voor een grondige reiniging. Het wordt aanbevolen dit slechts één keer per jaar te doen.
Let op: gebruik nooit ammoniak voor het schoonmaken van sieraden die platina of parels bevatten!

Gouden sieraden schoonmaken met ammoniak

Methode 3: gouden sieraden met edelstenen of kristallen schoonmaken

Juwelen met edelstenen en/of kristallen mag je nooit nat maken. De steentjes zijn namelijk gelijmd en (warm) water kan ervoor zorgen dat de lijm minder sterk wordt, waardoor de stenen eruit kunnen vallen. Gebruik voor dit soort sieraden daarom de onderstaande methode voor de verzorging. Let er dus goed op dat je de edelstenen niet (te) nat maakt!

gouden sieraden met edelstenen of kristallen schoonmaken

Zilveren sieraden schoonmaken

Alhoewel je in eerste instantie zal denken dat zilver een vrij sterk metaal is, blijkt het in praktijk dat zilver vrij gevoelig is voor krasjes, aanslag of vlekken. Je hoeft echter geen professional te zijn om zilver schoon te maken. Dit kan je namelijk ook zelf doen met enkele huishoudspullen. De volgende twee methoden die we behandelen zullen ervoor zorgen dat de oorspronkelijke glans van jou zilveren sieraden weer terugkomt.

Methode 1: zilveren sieraad schoonmaken met zout

Bij deze methode maken we gebruik van een badje van zout, dat erg effectief is om zelf je zilveren juwelen schoon te maken en aanslag te verwijderen. Hierbij is het belangrijk dat je warm water gebruikt in plaats van kokend water.

Stap 1: bij stap 1 maken we een zoutbadje met warm water. Voeg een theelepel zout toe aan het warme water (of andersom) en roer totdat het zout is opgelost. Vervolgens pak je een klein stukje aluminiumfolie en scheur je dit in een aantal reepjes. Leg vervolgens de reepjes aluminiumfolie in het badje van zout en warm water. De combinatie van zout en aluminium zorgt ervoor dat de glans van je weer terugkeert. Deze reactie, waarbij aanslag wordt verwijderd, gebeurt sneller wanneer het water warm is. Als alternatief voor zout zou je ook baking soda kunnen gebruiken.


Stap 2: dompel jou sieraad in de oplossing voor 5 tot 10 minuten. Roer een beetje in het kommetje om te zien of de aanslag verdwijnt. Op het moment dat je ziet dat de glans is wedergekeerd, kan je de zilveren sieraad uit het kommetje halen.

Let op: wanneer je zilveren sieraden wilt schoonmaken die diep aangetast zijn door bijvoorbeeld vlekken, dan kan het voorkomen dat je dit proces een aantal keer moet herhalen om de oorspronkelijke glans terug te krijgen.

Stap 3: spoel de sieraden schoon onder koud water, en maak het vervolgens voorzichtig droog met een zacht doekje. Mocht er toch nog enige aanslag of vlekken op je sieraden zitten, herhaal dan dit proces.

Voorzorgmaatregelen omtrent schoonmaken zilveren sieraden

Wil je zilveren sieraden met kristallen of edelstenen schoonmaken? Zorg er dan voor dat de edelstenen NIET terecht komen in de oplossing van zout en warm water. Leg dus alleen de ring, en niet de steentjes, in het water. Voor het schoonmaken van gevoelige sieraden met steentjes wordt het aanbevolen om dit te laten doen door een professional.

zilveren sieraden schoonmaken met huishoudartikelen

Methode 2: zilveren sieraad diep reinigen met zilver reiniger

Wanneer een het zilver diep is aangetast door vlekken dan is het mogelijk dat methode 1 niet zal volstaan. In deze gevallen wordt het aangeraden om een speciaal daarvoor gemaakte zilver reiniger te gebruiken, bijvoorbeeld van HG. Het gebruik van een speciale reiniger voor zilver is dan ook een veiligere optie, die zeker niet duur is.

Het gebruik van een zilver reiniger is erg eenvoudig. Je kan een speciaal zilverdoekje gebruiken of een simpele sponge. Doe een beetje zilverreiniger op het zilverdoekje en schrob voorzichtig de sieraad. Gebruik enkel de beweging van voor naar achter. Wanneer je namelijk ronde bewegingen maakt (cirkels) dan kan je onnodige krassen veroorzaken. Heb je jou sieraden schoongemaakt dan spoel je ze af onder koud water en maak je het voorzichtig schoon met een zacht doekje. De glans zal nu hersteld moeten zijn.

Let op: essentieel bij het schoonmaken van sieraden is dat er te allen tijde wordt gecontroleerd om wat voor sieraad het is. Zoals hierboven vermeld zijn er verschillende schoonmaakmethoden voor verschillende soorten sieraden.

Sieraden algemeen

Relevante links

Wil je snel en eenvoudig je eigen ringmaat opmeten? Bekijk dan onze blog over het opmeten van je ringmaat!

Ben je ook geïnteresseerd in het zelf schoonmaken van horlogebandjes? Bekijk dan onze blog over het reinigen van horlogebandjes!

Wil jij als blogger of als bedrijf ook een blog schrijven en publiceren op LOISIR.nl? Lees dan onze pagina over wat wij voor jou kunnen betekenen:  samenwerken blogging met LOISIR

All our photo’s are either (1) unique, (2) publiced on behalve or under command of third party requests or collaboration partners or (3) from free photo sources such as Pexels. Making copy’s by means of photocopy, printscreening, or any other duplication of our website or parts therefore is prohibited without written permission from us. We are not responsible for copy right exceedance for photo’s or pictures from our sources that are either (1) unique, (2) publiced on behalve or under command of third party requests or collaboration partners or or (3) from free photo sources such as Pexels.

Over de schrijver
Hi! Welkom op onze review blog waar wij schrijven over Reviews, Vergelijkingen, Cadeau Ideeën & meer inspiratie. Na veel onderzoek schrijven wij betrouwbare en onafhankelijke reviews en vergelijkingen zodat jij de beste keuze en aankoop kan maken!
Accessoires voor dames: trends, tips, musthaves & meer - Inspiratieblog
Door

Accessoires voor dames: trends, tips, musthaves & meer - Inspiratieblog

op 12 Jul 2019

[…] Welke vrouw houdt er nu niet van sieraden als accessoires? Niet alleen leuk voor jezelf, maar sieraden zijn ook een goed cadeau idee voor dames. Een algemene tip bij sieraden als accessoires is om deze regelmatig schoon te maken. Vaak vergeten wij vrouwen om onze sieraden schoon te houden, en dat is niet zo goed voor de kwaliteit. Schoonmaken hoeft niet bij puur zilver en puur goud. Maar veel sieraden, die vaak goedkoop zijn, bevatten slechts een kleur laagje. Dit is dan een klein laagje geplakt op (roestvrij) staal, en dat noemen ze IP-verguld noemen. Kortom, alle sieraden die niet van puur zilver of goud zijn behoor je regelmatig schoon te houden om ze langer te laten mee gaan. In deze blog lees je precies hoe je sieraden schoonmaakt. […]

Reactie plaatsen

Beauty Boxen Vergelijken

Een echte must-have voor dames is de Beauty Box abonnement. Dit is een abonnement waarbij je tegen een vast bedrag iedere maand een gratis beauty box krijgt thuisbezorgd. Hierin zitten 5 tot 7 full-sized beauty producten. Even wat Me-time en Quality time voor jezelf. Van deze verrassing word je dus echt heel vrolijk, want wat zal er deze keer weer in je beauty box zitten? Spannend! Klik op de button hieronder om de top 3 beste beauty boxen met elkaar te vergelijken, en ontdek wat er in zit. 

Gratis Luxe Koffiemachine + Koffiebonen voor Thuis

Opgelet! Er is een nieuw en bijzonder lease concept voor koffieliefhebbers. Bij het all-in-one abonnement voor koffie leasen ontvang je een gratis luxe koffiemachine van Siemens + iedere maand verse koffiebonen + gratis reinigingsmiddelen en gratis onderhoud en reparatie. Alleen betalen per kopje koffie, en geen cent meer! Wil jij meer weten over dit unieke concept en thuis een gratis luxe koffiemachine hebben? Klik dan op de button hieronder voor meer informatie