Slim omgaan met energie in het huishouden: 5 tips!
3 min. leestijd

Slim omgaan met energie in het huishouden: 5 tips!

Vind jij het ook zo zonde om energie in het huishouden te verspillen? Ik bedoel, het is niet fijn voor de portemonnee dankzij de torenhoge energierekeningen die alsmaar blijven stijgen. Maar ook is het slecht voor het milieu. Het is niet duurzaam. Toch een beetje gek, want met een beetje slimmer omgaan met energie kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen aan een meer duurzamer huishouden. Dit begint al bij de keuze voor de juiste energieleverancier. Maar ook jij kan slim omgaan met energie in het huishouden.

In dit artikel geef ik enkele tips voor het slim omgaan met energie in het huishouden. Niet alleen zodat je dan op energiekosten kan besparen, maar ook omdat het duurzamer is voor het milieu. Zo is slim omgaan met energie slechts een van de bespaartips voor in het huishouden. Lees snel verder!

1. Doe dat licht eens uit!

slim omgaan met energie in huishouden

Een van de grootste energieverspillers in het huishouden is licht. Licht wordt heel vaak vergeten of gewoon bewust aangelaten. Niet alleen binnen, maar ook buitenshuis. Bijvoorbeeld met tuinverlichting. Super mooi allemaal, maar als je iedere nacht de tuinverlichting laat aanstaan verspil je enorm veel energie. En waarvoor eigenlijk? Zodat de buurman kan zien hoe mooi je tuin is? Dat weet hij toch al wel. Doodzonde dus. Daarom is mijn eerste tip voor slim omgaan met energie om kritisch te kijken naar hoe jullie thuis omgaan met licht. Doe het licht uit als je niet thuis bent. Daarmee bespaar je enorm veel energie. Ja, ook als het LED-verlichting is. Energie verspillen = energie verspillen.

2. De verwarming uitdoen als je niet thuis bent

Een andere hele grote energieverspiller in het huishouden is de verwarming. Gelukkig gaat dit al steeds beter bij mensen. Je kan een stuk zuiniger zijn met energie door de verwarming lager te zetten, en ook vaker uit. Ben je bijvoorbeeld op vakantie? Zet dan de verwarming op bijvoorbeeld 10 graden. Of ga je naar bed? Ja, dan hoeft in principe de verwarming niet op 20 graden te staan. Dus als je gaat slapen kan je de verwarming terugbrengen naar 14 graden. Zo bespaar je minstens 8 uur aan gas. En tot slot kan je overwegen om wanneer je wel thuis bent toch de verwarming wat lager te zetten. Trek bijvoorbeeld een trui aan in plaats van een T-shirt, waardoor de verwarming een graad lager kan. Alle kleine beetjes helpen!

3. Optimaal benut maken van je huishoudmachines

Het optimaal gebruik maken van je huishoudmachines is een slimme tip voor energie besparen die heel vaak wordt vergeten. Voorbeelden hiervan zijn om nooit met een lege of halfvolle vaatwasser te gaan draaien. Doe een paar dagen opsparen, totdat de vaatwasser helemaal vol zit. Zo maakt je apparaat minder draaiuren, waardoor je en minder energie gebruikt en de wasmachine langer meegaat. Dat zijn pas duurzame keuzes! Een ander voorbeeld is het optimaal benutten van je wasmachine. Vaak, meestal moeders, draaien even snel een extra wasje om die vieze sportkleren van zoon of dochterlief schoon te krijgen. Maar ja, dan draai je wel met een halfvolle wasmachine.

Koop ook alleen hele energiezuinige huishoudapparaten met een A+++ label. En nog een andere tip voor slimmer omgaan met energie in het huishouden: zet apparaten uit. Laat ze niet op stand-by staan (zoals de televisie of de wasmachine), maar zet ze gewoon uit.

4. Kiezen voor de meest duurzame energieleverancier

Een vierde tip om slimmer met energie om te gaan is door simpelweg te kiezen voor een duurzame energieleverancier. Met deze tip zal je niet per se geld besparen, maar maak je wel de beste keuze voor het milieu. Want niet alle energieleveranciers zijn even duurzaam, daar zit een groot verschil tussen. Dat blijkt ook wel wanneer je gaat energie vergelijken op een onafhankelijk platform. Niet alleen kan je via het vergelijken de beste energiedeals vinden, maar dus ook de meest duurzaamste.

energie besparen in huishouden

5. Slimme thermostaat om energie te besparen

Een laatste tip voor slim omgaan met energie is door het aanschaffen van een slimme thermometer die je kan instellen. Tegenwoordig is er een grote beschikbaarheid aan goedkope slimme thermostaten die prima functioneren en al vanaf 50 euro verkrijgbaar zijn. Deze zijn slechts een fractie duurder dan een normale thermostaat, maar je bespaart er jaarlijks tot wel honderd euro mee op je energie. Want met een slimme thermostaat kan je heel gemakkelijk tijden instellen waarop de verwarming uit moet. Dit kan je zelfs vanaf je telefoon bedienen. Daardoor kan je niet langer meer vergeten dat de verwarming uit moet, alles wordt al voor je geregeld. Als je dit tientallen jaren slim doet, kan je tot wel duizenden euro’s besparen door een slim apparaatje en bewust omgaan met het milieu en energie.

Tot slot, wat zijn jouw ideeën voor slim omgaan met energie in het huishouden? Heb jij goede tips voor ons die nog ontbreken in deze lijst, zodat we ze erbij kunnen zetten? Laat het mij weten in een reactie hieronder, want een duurzamer milieu door energie besparen is hard nodig om onze planeet intact te houden!

 

Over de schrijver
Hi! Welkom op onze review blog waar wij schrijven over Reviews, Vergelijkingen, Cadeau Ideeën & meer inspiratie. Na veel onderzoek schrijven wij betrouwbare en onafhankelijke reviews en vergelijkingen zodat jij de beste keuze en aankoop kan maken!
Reactie plaatsen

Beauty Boxen Vergelijken

Een echte must-have voor dames is de Beauty Box abonnement. Dit is een abonnement waarbij je tegen een vast bedrag iedere maand een gratis beauty box krijgt thuisbezorgd. Hierin zitten 5 tot 7 full-sized beauty producten. Even wat Me-time en Quality time voor jezelf. Van deze verrassing word je dus echt heel vrolijk, want wat zal er deze keer weer in je beauty box zitten? Spannend! Klik op de button hieronder om de top 3 beste beauty boxen met elkaar te vergelijken, en ontdek wat er in zit. 

Gratis Luxe Koffiemachine + Koffiebonen voor Thuis

Opgelet! Er is een nieuw en bijzonder lease concept voor koffieliefhebbers. Bij het all-in-one abonnement voor koffie leasen ontvang je een gratis luxe koffiemachine van Siemens + iedere maand verse koffiebonen + gratis reinigingsmiddelen en gratis onderhoud en reparatie. Alleen betalen per kopje koffie, en geen cent meer! Wil jij meer weten over dit unieke concept en thuis een gratis luxe koffiemachine hebben? Klik dan op de button hieronder voor meer informatie